החובה לשלם פנסיה נובעת מצו ההרחבה לביטוח פנסיוני מקיף, שנכנס לתוקף ב-1 לינואר 2008. צו זה מחייב כל מעסיק להפריש עבור העובד שלו כספים לגיל הפרישה. איך זה קשור אלייך? אז כך, הדין הישראלי מכיר ביחסים שבין עובד משק הבית למעסיק, כיחסי עובד - מעביד. מסיבה זו, צו ההרחבה שמוזכר בפיסקה הקודמת חל גם עליך, ולכן את/ה מחוייב/ת להפריש פנסיה עבור העובדי משק הבית (עוזר/ת, מנקה, מטפל/ת, שוטף ריצפה בבתים משותפים וכו').
כפי שהסברנו בשאלה הקודמת, החל משנת 2008 חלה חובה לבטח עובדים בביטוח פנסיוני. מעסיק אשר לא מפריש הפרשות פנסיוניות לעובדיו חושף עצמו לתביעות כספיות במישור האזרחי, וכן לקנסות כספיים מכח הוראות עונשין בדין, זאת מעבר לחשיפה לתשלום פיצוי בגין העדר כיסוי ביטוחי במקרה של אירוע נכות ו/או חלילה פטירה. בנוסף, אי תשלום של פנסיה במועדים הקבועים בחוק, זאת גם אם השכר עצמו שולם במועד, חושפת את המעסיק לחובת תשלום פיצויי הלנת שכר. בנוסף, כדאי לדעת כי ניכוי חלק העובד בתשלום הביטוח הפנסיוני משכרו, ללא העברתו לקופת הגמל במועד, מהווה עבירה פלילית שדינה מאסר או קנס.
גובה תשלום החובה לביטוח הפנסיוני עומד כיום על 18.5% משכר העובד. מתוך התשלום הזה של 18.5%, 6% הינם על חשבון העובד (לתגמולים), ו- 12.5% על חשבון המעסיק (מתוכם 6.5% לתגמולים ו6% לפיצויים- השיעורים מתעדכנים מעת לעת). שימו לב: החובה להעביר את כל הסכום של 18.5% לקרן הפנסיה חלה על המעסיק. המעסיק יבחר האם רוצה לקזז את החלק של העובד או לא, מהשכר שהוא משלם לו. דוגמא להמחשה בלבד - עוזר בית, ששולם לו שכר בסך של כ - 863 ש"ח לחודש, עליך להעביר לקרן הפנסיה 160 שקלים, המהוים 18.5% מהשכר. מתוכם, הנך רשאי לקזז 52 ש"ח משכרו של העובד.
ניתן לשלם באמצעות השירות של Workito גם לקרן הפנסיה, וגם לביטוח לאומי באופן רטרואקטיבי (בכפוף לתקנוני הקרנות ולהוראות חוק הביטוח הלאומי). כפי שציינו למעלה, את הפנסיה ניתן להפריש רטרואקטיבית כתלות בתקנוני הקופה, אך שימו לב, תשלום רטרואקטיבי של פנסיה לא מקנה כיסוי ביטוחי רטרואקטיבי. הכוונה היא שבמידה וקרה משהו לעובד או לעובדת בתקופה בה לא הפרשתם עבורה או עבורו פנסיה, המעסיק לא מוגן מפני תביעות בעבור תקופה זאת. במילים אחרות, הכיסוי הביטוחי של הפנסיה חל רק מרגע תשלום הפנסיה קדימה. שימו לב, כי עלול להיות חיוב במס על ביצוע הפרשות רטרואקטיביות לפנסיה, ולכן יש לבדוק מול יועץ ביטוח ורואה חשבון בהתאמה. לגבי ביטוח לאומי – ניתן לשלם רטרואקטיבית עבור מספר חודשים מוגבל. תשלום של מעל שנה אחורנית, יחושב על פי השכר בפועל של העובד, אך לא פחות מתשלום הנגזר ממחצית השכר הממוצע במשק, בתוספת קנסות והפרשי הצמדה. לגבי הכיסוי הביטוחי של תשלום רטרואקטיבי, הרי שהוא ייקבע על פי מבחני הביטוח הלאומי. לשאלות נוספות לגבי מקרים פרטניים, ניתן לבדוק איתנו באמצעות הווטסאפ או במייל. שימו לב, כי בעת הכנסת הפרטים לאפליקציה בפעם הראשונה, אתם מזינים תאריך תחילת העסקה התואם לתאריכים הרטרואקטיביים אותם אתם מעוניינים לשלם, אחרת, האפליקציה לא תאפשר לכם לשלם עבור חודשים הקודמים לתאריך תחילת ההעסקה שהזנתם.
כחלק מהשירות שנותנת חברת Workito לקהל לקוחותיה, ניתן לבקש חישוב דמי הבראה וחישוב זכאות לימי חופשה. את דמי ההבראה, נהוג לשלם באחד מחודשי הקיץ (בין יוני לספטמבר), בכפוף לעמידה בתנאי הסף לתשלום (מינימום וותק עבודה של 12 חודשים) ובהתאם לנתוני הוותק של העובד אצל המעסיק והיקף המשרה בה הוא מועסק. מוזמנים לפנות לשירות הלקוחות שלנו, דרך אייקון הווטסאפ, הנמצא בפינה השמאלית העליונה של האתר.
האפליקציה מבצעת עבורך חישוב של גובה התשלום לפנסיה ולביטוח לאומי כנגזרת משעות העבודה/ חלקיות המשרה של העובד, מסייעת בפתיחת תיק עבור העובד בקרן הפנסיה באופן אוטומטי ובפתיחת תיק מעסיק בביטוח לאומי, ומעבירה את הכספים להם זכאי העובד, ישירות לקרן הפנסיה שנפתחה על שם העובד ולביטוח לאומי. בנוסף, האפליקציה מתזכרת אוטומטית את המעסיק לשלם כאשר מגיע המועד לביצוע התשלום. בהמשך, האפליקציה גם תחשב עבורך את דמי ההבראה ואת הזכאות החודשית לחופשה.
לאחר שאישרת בסיום החודש את שעות העבודה באפליקציה, האפליקציה מחשבת את הסכום להעברה לקרנות, ומעבירה את הכסף לקרנות הפנסיה. כאשר הכסף מגיע לקרנות הפנסיה, הן מפצלות את הסכום שהועבר לשלושה מקומות שונים; לפיצויי פיטורין, לביטוח אובדן כושר עבודה ולחסכון לגיל הפרישה. על מנת לוודא כי כל חלק הגיע ליעדו, מחוייבות קרנות הפניסה לתת לנו היזון חוזר ולעדכן כי הכסף הגיע ליעדו. ברגע שזה קורה, תקבל הודעה על כך באמצעות האפליקציה. בנוסף, באפשרותך להכנס לפורטל מעסיקים אצל קרנות הפניסה, ולראות את הכספים שהופקדו עבור העובד שלך. מעבר לכך, קרנות הפנסיה מחוייבות להעביר כל רבעון דו"ח המפרט את התשלומים שהועברו לקופה, ישירות למבוטח, כך שהעובד או העובדת שלך יוכלו לראות את ההפקדות גם בדו"ח, ובהמשך, גם יוכלו לראות את זה באפליקציה שלנו.
במידה ולעובד או לעובדת קיימת קרן פנסיה פעילה במועד הרלוונטי, יש לשלם לעובד/ת לאחר שלושה חודשים רטרואקטיבית, כלומר בעבור שלושת החודשים שעברו מיום תחילת ההעסקה. במידה ולעובד או לעובדת אין קרן פנסיה פעילה במועד תחילת ההעסקה, יש להתחיל את התשלום לאחר 6 חודשים, לא רטרואקטיבית. ניתן דוגמא, כדי שיהיה יותר ברור; אם העובד החל לעבוד בחודש מרץ 2020, ויש לו קרן פנסיה פעילה, אז בשכר חודש מאי, לכל המאוחר, יש להתחיל להעביר פנסיה לקופה, בעבור חודשים מרץ, אפריל ומאי. בחודש הבא, קרי בתשלום שכר יוני והלאה, יש לשלם כל חודש פנסיה בעבור אותו החודש באופן סדיר. במידה ולעובד לא הייתה קרן פנסיה פעילה במועד תחילת העסקתו של המעסיק, הרי שיש להתחיל להעביר כספים עבורו לקרנות הפנסיה, החל משכר חודש אוגוסט.
כאשר מפסיקים להפריש לקרן פנסיה לתקופה העולה על 5 חודשים (בביטוח מנהלים 3 חודשים), עשוי הכיסוי הביטוחי של העובד להיפגע, במקרה כזה הוותק של העובד נפגע, וזכויות של העובד הקשורות לוותק, עשויות להיפגע - למשל, הכיסוי הביטוחי עצמו, כולל כיסוי ביטוחי למחלה שהייתה קיימת בזמן ההצטרפות לביטוח הפנסיוני, תהליך חיתום מחדש של הפוליסה כאשר העובד ירצה לחדש את ההפרשות, ואף הוספת תנאים לפוליסה שלא היו בה קודם. לכן חשוב לשים לב שאתם כמעסיקים לא מייצרים עבור העובד מצב של פגיעה ברצף הביטוחי של העובד, בין אם בתהליך בחירת קרן הפנסיה על מנת לא לנתק רצף ביטוחי, והן בבחינת שמירה על רצף ביטוחי במהלך ההפרשה השותפת.
לא, Workito הינה חברה עצמאית, ואינה מייצגת אף אחת מקרנות הפנסיה, ומאפשרת ללקוחותיה לעבוד עם כל קרנות הפנסיה.
כן, אנחנו מאפשרים לקהל לקוחותינו להנות משירות חישוב דמי הבראה, וכן שירות חישוב היקף ימי הזכאות לחופשה, בקרוב תוכלו להנות גם משירותי רישום, מעקב נוכחות ועוד. את השירות ניתן לקבל דרך שירות הלקוחות שלנו, באמצעות לחיצה על אייקון הווטסאפ שבתפריט העליון של המסך מצד שמאל.
מי שעל פי החוק רשאי לבחור קרן פנסיה הוא העובד בלבד. במידה ולאחר פניה לעובד (רצוי עם תחילת העסקתו), עברו 3 חודשים והוא טרם בחר קרן, המעסיק רשאי להפריש את כספי הפנסיה לקרן ברירת מחדל. רצוי לתת עם תחילת ההעסקה הודעה לעובד, שם יצויין בין השאר כי עליו לבחור בקרן פנסיה (בהמשך יסופק כחלק מהשירותים של workito).
מערכת היחסים בין המעסיקה או המעסיק לעובד משק הבית נקבעה פעמים רבות בדין הישראלי, כמערכת יחסים של עובד ומעביד, ולא כמערכת יחסים של אדם פרטי העובד מול פרילנסר. העובדה שהעובד מצהיר על עצמו כעצמאי, לא יכולה לפתור אותך כמעסיק או מעסיקה מחובת התשלום של הפנסיה, או מכל תשלום אחר שאתה מחוייב בו כמעסיק (ביטוח לאומי, דמי הבראה וכדומה). החריג לכך הוא מצב בו המעסיק או המעסיקה וידאו כי העובד ביטח עצמו בביטוח פנסיוני מקיף, הכולל ביטוח נכות ושאירים, ממלוא התמורה המשולמת על ידך כמעסיק.
חובת ההפרשה המינימלית על פי חוק משכר העובד עומדת על 6%. במקרה כזה, במידה והעובד סיים עבודתו בנסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורין, יידרש המעסיק להשלים עוד 2.33% מהשכר האחרון של העובד, כפול מספר חודשי העבודה של העובד. בפני המעסיק עומדת אפשרות נוספת, והיא בחירת מסלול לפיו הוא מפריש במקום 6% לפיצויי פיטורין 8.33%, זאת על מנת להימנע מהשלמת פיצויים בעתיד בדומה למצב שתיארנו לעיל. במצב כזה, לא יידרש המעסיק לבצע השלמת פיצויי פיטורים בכל נסיבות של סיום עבודה, גם אם גובה הפיצויים בפועל לו זכאי העובד הינו גבוה יותר מהסכום שנצבר בקופה עד למועד סיום העסקה. עוד מידע שחשוב לדעת בהקשר של פיצויי פיטורין, במסלול של ה – 6%, במידה והעובד סיים את עבודתו בנסיבות שאינן מזכות בפיצויי פיטורין, בסיום ההעסקה העובד זכאי לקבל את מלוא הסכום שנצבר בקרן בכל מקרה. במסלול של ה - 8.33%, במידה ונסיבות סיום ההעסקה לא מזכות את העובד בפיצויים לפי החוק, העובד יקבל גם כן את מלוא השכר שנצבר בקרן הפיצויים. במקרים מסוימים החוק מכיר במצבים בהם ניתן לשלול את פיצויי הפיטורין או להימנע משחרור קופת הפיצויים, זאת בהתאם להליכים הקבועים בדין.
מערכת האבטחה שלנו בנוייה כך שפרטיות המידע שלך נמצאת בראש סדר העדיפויות שלנו. Workito עובדת על-פי נהלי אבטחת המידע המחמירים של ISO. נהלים אלו דורשים מאיתנו לעבוד ע״פ הסטנדרטים המחמירים ביותר. בנוסף, כל המידע שלך מוצפן בשרתים שלנו.
המידע נגיש רק לך. בנוסף, קיימת אפשרות באפליקציה להגדיר סיסמה או נעילה ביומטרית כדי למנוע מאנשים גישה למידע זה. אופן הגדרת הסיסמה מתבצע באמצעות כניסה לתפריט של האפליקציה, הממקום בפינה השמאלית העליונה של המסך, כניסה לפרטי המעסיק/ה ובחירת ״הגדרת קוד סודי״ או ״נעילה חכמה״. בנוסף, כאשר מתבצע דיווח חודשי לפנסיה או לביטוח לאומי, הפרטים שלך ושל העובד/ת נשלחים בצורה מוצפנת לגורם הרלוונטי. אנחנו לא שולחים שום מידע לאף גורם אחר.